[O2] Kodowanie - dużo fajnych opisów z zdjęciami i filmikami

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Ciekavy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez cysterniarz
    chyba nie o to jednak chodzi, stop to nie pozycja
    no racja
    za szybko czytam hehe

Zamieszczone przez cysterniarz
    dodatkowo do świateł stop odpalają się tylne mgielne i walisz po gałach 4-ma stopami + 5-ym na klapie
    Mam to u siebie zrobione i dużo lepiej to wygląda niż normalne swiatła stopu

Zostaw komentarz:

• cysterniarz
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez DJ MŁODY
    Światła stop - ustawienie pełnych ringów

o co w tym chodzi
    dodatkowo do świateł stop odpalają się tylne mgielne i walisz po gałach 4-ma stopami + 5-ym na klapie
    Zamieszczone przez Ciekavy
    Adam u nas to jest z fabryki

chodzi o to że z tyłu świecą wszystkie pozycyjne układając się w kształt litery C
    chyba nie o to jednak chodzi, stop to nie pozycja :wink:

Zostaw komentarz:

• Ciekavy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez DJ MŁODY
    Adam u nas to jest z fabryki

chodzi o to że z tyłu świecą wszystkie pozycyjne układając się w kształt litery C

Zostaw komentarz:

• DJ MŁODY
    odpowiedział(a)

o co w tym chodzi ops:

Zostaw komentarz:

• Ciekavy
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez bojlas
    Czy gdybym chciał włączyć doświetlanie zakrętów mogę to zrobić tak jak jest w FL
    tak o ile zmienisz sterownik bordnetz na 30 bitowy

Zamieszczone przez bojlas
    Jak zrobić kopię obecnego stanu?
    Zrobić auto scan i go zapisać

[ Dodano: Pon 24 Paź, 16 16:06 ]
    wpisz w google adaptacje vcds i pierwszy link w pdf

Zostaw komentarz:

• bojlas
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Grzegorz56
    A tak bardziej konkretnie można prosić? Nie chodzi o to, że jestem leniwy tylko nie wiem gdzie szukać.

Zostaw komentarz:

• Grzegorz56
    odpowiedział(a)
    bojlas, http://www.ross-tech.com/index.html

Zostaw komentarz:

• bojlas
    odpowiedział(a)
    Hej, co mogę dokodować do mojej skodziny przed faceliftem? Ktoś się orientuje co było fabrycznie wyłączone, a można to włączyć VCDSem? Czy gdybym chciał włączyć doświetlanie zakrętów mogę to zrobić tak jak jest w FL? Tak jak jest to tu pokazane? https://www.youtube.com/watch?v=9s3gEPgISKI Jak zrobić kopię obecnego stanu? Tak jakby mi się coś schrzaniło żebym mógł wgrać ponownie to co było?

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    odpowiedział(a)
    Wracając do sprawy, chwilę mi to zajęło, aż w końcu dziś pojechałem do speca
    Dodam, że oprócz tego, że nie działały mi cornery to jeszcze ciągle świeciła mi się kontrolka ładowania, mimo, że ładowanie było ok.
    Tak więc gościu zaznaczył bit 1 w bajcie 26 - Alternator podłączony przez szynę danych LIN, kontrolka ładowania przestała się świecić a cornery zaczęły działać
    Może to komuś pomoże
    Dzięki wszystkim za pomoc

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    LuSzTi, to może spróbuj wykodować cornery i zakodować jeszcze raz. Tylko jak będziesz kodował to po zaptaszkowaniu przejdź do następnego bajtu i dopiero wtedy exit i zatwierdzenie kodowania.

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    odpowiedział(a)
    Tak, przy uruchomionym silniku, nawet testowałem z biegiem i na luzie.
    Skończyły mi się pomysły :/

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Sory za to pytanie , czy sprawdzałeś przy uruchomionym silniku ? , bo cornery działają tylko w tej opcji . Kodowanie jak najbardziej OK .

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    odpowiedział(a)
    Bajt 14 bit 2 to wyłączanie halogenów przy włączonych światłach drogowych, czyli tzw długich.
    Ale OK, jutro to sprawdzę, dokoduję też bit 6 w bajcie 26. Ale to już za dnia, teraz czas iść spać
    Dzięki za pomoc!

[ Dodano: Pon 04 Lip, 16 09:22 ]
    Odfajkowałem bit 2 w bajcie 14. Dofajkowałem bit 6 w bajcie 26.
    Niestety bez zmian :/

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Nie pasuje mi ten bajt 14 bit 2 usuń ptaszka i sprawdź czy działają cornery i dodaj bajt 26 bit 6 i sprawdź czy działają halogeny przy wrzuconym wstecznym jak masz włączone mijania .

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    odpowiedział(a)
    Ostatnie kodowanie dla 09:
    4E180AB890050CB000100081050085E4476833AF421181605C 0000000000

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Po dołożeniu ręcznej regulacji oświetlenia znikną błędy od klimy i ściemniacza , ( tam też będziesz musiał dołożyć parę kabelków ale jest to opisane na forum . Możesz dać aktualne kodowanie z CE 09 ? , masz je w lapku jak zmieniałeś bajt 18 , lub zrobiłeś może autoscana .

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    odpowiedział(a)
    Sterownik nie wiem z czego był. Kupiony na Allegro.
    Włącznik do halogenów jest, podwójny, taki jaki powinien być. Wiem, że trzeba zwolnić ręczny i i włączyć światła mijania aby działały cornery.
    Przed chwilą wróciłem z auta, ruszyłem bit 18, wpisałem wartość 0x33 wg kolegi Enriqueza. Zniknął błąd świateł tylnych. Zostały tylko błędy w HVAC i od ściemniacza wewnętrznego oświetlenia - prawdopodobnie powiązane ze sobą.
    Wszystkie światła wydają się być działające, dzienne działają przez DRL w halogenach, tył się nie świeci, po włączeniu świateł postojowych lub świateł mijania z tyłu zapala się co powinno, z przodu też, halogeny też świecą, CH działa po mignięciu długimi.
    Jedyne co nie działa to cornery...
    Dodatkowy przewód z włącznika także dopięty.

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Z czego miałeś ten sterownik ( wiesz z jakiego auta ? ) , bo być może jeszcze trzeba ruszyć bajt 18 i na to to wygląda . Sprawdzałeś czy wszystkie światła działają ?, postojowe , wszystkie żarówki w tylnych lampach ( 3 postojowe na lampę ) oświetlenie tablicy , mgielne , kierunki , przednie lampy i halogeny i drl .

Możesz też zakodować bajt 26 bit 6 , są to cornery przy włączonym wstecznym .
    Do reszty kodowania nie ma co się przyczepiać jest OK .

Zakładam że włącznik do halogenów jest i kabel sterujący do BCM też dodany .

No i pamiętaj że masz zakodowane światła z hamulcem ręcznym tzn musisz go zwolnic by działały .
    O ile te kodowanie jest aktualne co wrzucałeś wyżej .

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    odpowiedział(a)
    Zszedłem na parking i potestowałem.
    Funkcja CH jednak działa i aktywuje się mignięciem długimi
    Cornery nie działają, jeszcze na szybko sprawdziłem czy na pewno mam zaznaczonej bity 0 i 7 w bajcie 14 i wszystko jest na miejscu.

Zostaw komentarz:

• Maly745
    odpowiedział(a)
    Bajt 14 Bit 7 i bit 0 zaznaczone?

Zostaw komentarz:

• Ciekavy
    odpowiedział(a)
    Mogłeś nie zauważyć

Włącz światła mijania i wrzuć kierunkowskaz
    wyjdz z auta i zobacz wtedy

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    odpowiedział(a)
    Włączyłem światła mijania i kręciłem kierownicą.
    Do tego przejechałem się po mieście i patrzyłem w odbicia świateł w autach przede mną i nie było widać zapalania się dolnych halogenów.

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez LuSzTi
    Dodam, że same halogeny i DRL działają i nie ma z tym problemu.
    a jak sprawdzasz czy cornery działają czy nie?

Zostaw komentarz:

• LuSzTi
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Ciekavy
    Włącznik światel masz w pozycji auto ??
    Włącznik nie ma pozycji AUTO, nie ma też czujnika zmierzchu.
    Chciałem, żeby działała opcja po mignięciu długimi i tak zakodowałem.

Zamieszczone przez georgg
    Cornery masz zakodowane?
    Tak, bajt 14, bit 7. Do tego próbowałem oby wersji z kierunkami lub bez - bajt 17, bit 0

Dodam, że same halogeny i DRL działają i nie ma z tym problemu.

Zostaw komentarz:

• georgg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez LuSzTi
    Drugi problem to fakt, że CH/LH oraz cornery nie działają :/
    jezeli nie masz czujnika zmierzchu to CH dostępne będzie tylko przez mrugnięcie długimi po odpowiednim zakodowaniu VCDS. O LH możesz zapomnieć.

Cornery masz zakodowane?

Zostaw komentarz:

Pracuję...